Annyi szó esik róla, és valójában mik is azok az Antioxidánsok?
Egyszerűsítve azt lehet mondani, hogy egy antioxidáns eltávolít a testedből egy szabadgyököt, ezáltal betegségek kialakulását akadályozza meg, amelyek a szabadgyök jelenléte indított volna el.
Az antioxidánsok és a káros szabadgyökök a szervezetben mindketten jelen vannak, a küzdelem folyamatosan zajlik.
Szabadgyökök mindenképp keletkeznek a szervezetben hormonális hatásokra, nem megfelelo életmód hatására, káros szokások, nem elegendő pihenés, nem megfelelő minoségű táplálkozás eredményeképpen, de még a testedzés közben is. Ugyanígy antioxidánsokat is termel a szervezet, hogy védje magát a szabadgyökök romboló hatásától.
Egy kiadós edzés után például nagy mennyiségű antioxidáns termelődik a szervezetben, de antioxidánsokat kívülrol is bevihetünk megfeleloen összeválogatott táplálékokkal és táplálékkiegészítokkel is. Erre a modern világban nagyon szükséged van, mivel a megváltozott levegőminőség, elkényelmesedtünk, könnyen inaktívvá válunk. Ezt tetézi az irodába zárt élet, a rohanó táplálkozási mód, amely megsokszorozza a szabadgyök termelődést. Káros tevékenységüket azonban minimálisra csökkentheted, így a szervezet immunreakciója erosebb lesz, a betegségek elkerülnek, a testi és mentális teljesítoképességed jobb lesz, és lelkileg is kiegyensúlyozottabb emberré alakulsz.
A legalapvetobb 5 antioxidáns az A és E vitaminok, amelyeket a szervezet raktározni is képes, a C-vitamin, amely nap mint nap pótlásra szorul, a csodaszernek tartott Q10, és a szervezet által csak kis mennyiségben igényelt szelén. Legutóbbiból ritkán alakul ki hiányállapot, mivel szelén szinte mindenben található.
Az alábbi táblázatban az antioxidánsok legfontosabb forrásait találod:
Jó források
|
Kiváló források
| |
A-vitamin
(béta-karotin) | pirospaprika, édesburgonya | Minden, ami narancssárga: sárgarépa, sütotök, sárgadinnye, sárgabarack |
C-vitamin
| narancs, ananász, eper, kivi, zöldségek, zöldpaprika | Papaya, fekete ribizli, csipkebogyó, pirospaprika |
E-vitamin
| Búzacsíra, nyers növényi olajok, kemény héjú gyümölcsök | |
Q10 koenzim
| spenót, burgonya, lucerna | szója, édesburgonya |
Szelén
| hús, hal, tejtermékek | avokádó, lencse |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése