Mi alapján dől el, hogy ki mennyire csinos és karcsú? Tiggy nem érezte magát annak, Sophia Lorent pedig az emberek többsége annak tartja. Jól érzed magad a bőrödben? Meg vagy elégedve az alakoddal? Jólesik a mozgás? Szeretsz enni? Ha bánatos vagy, vagy hiányzik valami jólesik egy kis édesség vagy valami más finomság? Meg lehet –e válni tartósan a fölösleges kilóktól/vissza lehet-e nyerni az ideális formánkat? Ha szeretnéd és teszel érte a fenti kérdésekre –egy kivételével- IGEN lehet a válasz! Szerinted melyik a kivétel? Ha valami helyett eszünk, akkor ÉHESEK vagyunk VALAMIRE, ami hiányzik nekünk. Ezt a hiányt étellel lehetetlen pótolni, de minden hiány pótlására létezik számunkra megfelelő megoldás, amit csak mi magunk ismerünk. Mi tudjuk mi a legjobb nekünk! A One Brain( kineziológia) módszer segítségével megtalálhatod a saját személyre szabott megoldásaidat!

2012. július 19., csütörtök

Tippek utazáshoz, a túlevés elkerülésére (DV)


Ha eljutnék a Maldív szigetekre, az evésről meg is feledkeznék!
   Az étteremnél alkalmazott szabályokat alkalmazhatod utazások közben is. Érdemes magaddal vinned ezt a könyvet, ha elutazol, hogy felüthesd, ha megerősítésre van szükséged.
   Sokan panaszkodnak arról, hogy meghíznak, ha vakációra mennek, és ennek több oka is van.
   Az egyik ok, hogy legtöbbünkben irreális elvárások vannak arról, hogyan fogjuk érezni magunkat, mikor elutazunk. Képzelj el, például egy párt, akik tíz éven át, spórolnak azért, hogy lemehessenek egy hajóútra, a Bahamákra. A feleség arról ábrándozik, milyen elegánsnak érzi majd magát, amikor a kapitánnyal vacsorázik, és az estélyi ruhájában táncol, míg a férje azt várja, hogy csak úgy kószálhasson a fedélzeten, és nagyokat aludjon a délutáni napsütésben. Mivel ennek a párnak eltérő belső képei és elvárásai vannak – melyek valószínűleg nem fognak teljes mértékben valóra válni -, valószínűleg kissé cserbenhagyottnak érzik majd magukat, frusztráltak és mérgesek lesznek a hajóút alatt. Annyi takarékoskodás és álmodozás után úgy érezhetik, hogy átverték őket, ha az utazás nem váltja be tökéletesen a reményeiket.
   Mivel a hajóutakon általában 24 órán keresztül működnek a büféasztalok, mivel fogja tölteni az idejét Mr. és Mrs. Csalódott? Alighanem végeláthatatlan evéssel.
   Ehhez hasonlóan, az elfoglalt adminisztrátor, aki egész évben arról a két hétről álmodozik, amikor júliusban Mauin pihenhet, valószínűleg előkészíti a talajt az evési rohamhoz. Amint megérkezik a Hawaii szigetre, éppen olyan felpörgetettnek érezheti magát, mint otthon az irodában, ezért enni kezd, hogy megnyugodjon. Vagy kivételesen kellemetlennek éli át a turisták tömegét, ezért azzal próbál lazítani és menekülni, hogy rengeteget eszik a partot övező éttermekben.
   Beváltatlan elvárásainak a vakációkról csalódáshoz, haraghoz, idegességhez, frusztrációhoz és depresszióhoz vezethetnek – ezek az érzelmek, nagy valószínűséggel kiváltják az érzelmi alapon evést. Lényeges, hogy reális elképzeléseid legyenek a nyaralásról. Ne úgy tekintsd az utazást, mint valami varázslatos gyógyírt minden problémádra. Alapjában véve az utazás alatt is ugyanaz az ember leszel, ugyanazzal a testtel és személyiséggel. Nem olyan sok változik, legfeljebb a látkép.
   Igen, a vakáció csodálatos dolog. Jobban sikerülhet azonban, ha elvárásaid lent maradnak a földön. Álmodozz arról, hogy elszakadhatsz majd a telefontól, és a munkától. Készülj a szép tájakra, melyeket látni fogsz. És igen, valószínűleg pihenni és szórakozni is tudsz majd. Ha képzeletedet kontrollálod, akkor nem váltod ki magadból a hizlaló érzelmeket, ami az érzelmi alapon evőket túlevésbe hajszolja.
   A mások fő ok, ami miatt a nyaralások túlevéshez vezetnek a fáradtság, mely együtt jár az utazással és a felborult napirenddel. Ha repülővel egy másik időzónába repülsz, rengeteget vezetsz, idegen helyen alszol, vagy egész éjjel mulatsz, a tested tudatni fogja veled, hogy kimerült. És ahogy már az érzelmi alapon evésnél említettük, a fáradtság a második leggyakoribb ok, ami az érzelmi alapon történő evéshez vezet. Evéssel próbáljuk feltölteni magunkat, mikor valójában alvásra lenne szükségünk.
   Éppen ezért érdemes úgy megtervezni a nyaralást, hogy annyit pihenhess és lazíthass, amennyit csak lehet. Tervezd úgy a megérkezést, hogy pihenhess egy-két órát, miután bejelentkeztél a szállodába. Ne akarj több órát vezetni, mint amennyit a tested elbír. Próbálj kényelmes szállodákban megszállni, kérj csendes szobát, távol a forgalom zajától, a liftektől és a pénzes automatáktól. Ne használd ki a testedet azzal, hogy egész éjjel fent maradsz, vagy túl sok alkoholt fogyasztasz. Ha ezeket betartod, könnyebb lesz elkerülni a stressz vagy érzelmi alapon evést.
   A következő tényező, ami a nyaralás alatt túlzott evéshez vezet, hogy az átlagosnál több idő és lehetőség van az evésre. Aki nem szokott hozzá a lazításhoz, kényelmetlenül érezheti magát annyi beosztatlan szabadidővel, és megpróbálja evéssel, kapcsolatos tevékenységekkel kitölteni az üres órákat. A helyi éttermekről olvas, megtervezi, hova menjen aznap vacsorázni, telefonál, hogy megrendelje az ételt, elmegy az étterembe, és aztán természetesen eszik. Ez önmagában több órát felemészthet egy napból.
   A hajókörutakon még több lehetőség nyílik az evésre – ahogy már említettem -, mert általában korlátlan mennyiségű fogyasztásra van lehetőség több helyen és naponta több alkalommal is. Akik azon aggódnak, hogy megkapják-e pénzükért, amit érdemelnek, vagy attól félnek, hogy kimaradnak valamiből, könnyen beleeshetnek abba a csapdába, hogy végig eszik az utat a Karib-tengeren.
   A lavina szindrómában szenvedők gyakran azért esznek rengeteget a vakációk alatt, mert összetévesztik az evést a szórakozással. A lakmározást az utazási örömök részének tekintik, úgyhogy végül „kikapcsolódásként” teletömik magukat. Az öröm helyett azonban kövérséget fognak érezni. Másrészt a vakációk gyakran azért végződnek óriási súlyfeleslegekkel, mert az evési rohamokban szenvedők nem tudnak ellenállni a kényszert kiváltó ételnek.
   Valószínűleg évente csak egyszer, vagy még ritkábban mész vakációra. Éppen azért boldog, emlékezetes időszaknak kellene lennie. Ha megtartod a diétádat az utazás alatt is, jobban fogod érezni magad fizikailag és érzelmileg egyaránt.
   Következzen néhány javaslat, amit érdemes észben tartani utazás alatt:

-          Folytasd a testedzést a vakáció alatt is. Ha nincs is lehetőséged ugyanazon a sporteszközön edzeni, mint otthon, minden nap végezz valamilyen fizikai tevékenységet. Próbálj ki új, szórakoztató lehetőségeket, például táncot, úszást, búvárkodást, teniszezést, kajakozást. A következő előnyökre számíthatsz:
-          Izmaid feszesek maradnak.
-          Zsírt és kalóriát égetsz.
-          Csökkented a hizlaló érzelmeket és a stresszt.
-          Egészséges, kalóriamentes szórakozásban van részed.
-          Fenntartod a motivációt a fogyókúrához.
-          Magasabban tartod az energiaszintedet.
-          Jobban beosztod az idődet, ezzel elkerülöd, hogy unalmadban egyél.
-          Továbbra is tervezd meg előre az étkezéseidet. Megteheted ezt nyaralás közben is. Olvasd el az általad kiválasztott étterem étlapját, mielőtt bemész az étterembe. Dönts egy olyan étel mellett, amely beleillik fogyókúraprogramodba, még mielőtt leülnél az asztalhoz, nehogy eluralkodjon rajtad a „nagyobb a szemed, mint a szád” szindróma. Ha svédasztalnál étkezel, akkor a kilencedik fejezetben felvázolt irányvonalakat kövesd: menj végig először az asztal mellett, és jegyezd meg, mi illik a diétádba, és mit ennél szívesen. Azután válassz hatféle ételt a tejtermékek, keményítők, húsok, gyümölcsök és zöldségek közül, és ne feledd, csakis egy adagot ehetsz!
-          A városnézőknek és autóval utazóknak különösen oda kell figyelniük diétájuk betartására. Hogy időt és pénzt takarítsanak meg, az autósok gyakran könnyelműen veszik a dolgokat az étkezések idején, ez, pedig katasztrofális következményekkel jár a diétát tekintve. A következő javaslatok segítenek a kitartásban. Először is, ha leggyakrabban gyorséttermekben étkezel, akkor válaszd a salátákat, hogy elkerüld a túlzott vörös hús- és zsírban sült étel, fogyasztást. Másodszor, ne tarts nassolni valókat az autódban, mert a vezetés sokakat késztet túlevésre, anélkül hogy észrevennék. Edd meg a nassolni valót közvetlenül az ebéd vagy vacsora után, hogy jobban kontrollálhasd a mennyisége. Végül szállj ki az autóból a friss levegőre, és mozogj legalább naponta kétszer, hogy magasan tartsd az energiaszintedet, és elkerüld a fáradtságot.
-          Akik repülővel utaznak, két fontos lépés betartásával csökkenthetik a túlevés veszélyét. Először, mivel a repülőkön felszolgált étel általában zsíros, sós és nehezen emészthető, legjobb előre telefonálni, és vegetáriánus, vagy valamilyen egészséges étrendet rendelni. (Erre a legtöbb légitársaságnál van lehetőség). Az ilyen menü kevesebb sót, kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaz, így frissebben fogsz megérkezni úti célodhoz. Másodszor, tervezd meg étkezéseidet a célállomás időzónája szerint. Amikor a világ egy távoli pontjára utazol, könnyű összekeverni, hogy mikor van reggeli-, ebéd- és vacsoraidő. Egyik utazásom alkalmával, évekkel ezelőtt – amikor még az én súlyom is ingadozott – megreggeliztem, mielőtt kimentem a reptérre a reggel tíz órakor Hawaii-ra induló gépemhez. A repülőn szintén felszolgáltak reggelit, amit meg is ettem. Amikor megérkeztem a szállodába, a szigeten egy óra volt, úgyhogy ebédeltem. Az utazástól fáradt, és kaliforniai időhöz szokott testem úgy érezte, ez már majdnem a vacsoraidő (délután négy), ami azt jelentette, hogy a normálisnál nagyobb adag ebédet ettem. És még azon az estén jól bevacsoráztam. Mivel a vakációm első napján négy adag főétkezést fogyasztottam el, ráálltam az evés körül forgó vakációzásra, és 11 nap alatt 5 kilót híztam. Ma már, hogy ezt elkerüljem, előre megtervezem az étkezések idejét. Ha reggel utazom, akkor nem eszem, mielőtt a reptérre indulok. A célállomás időzónája szerint tervezek, hogy tudjam, hol és mikor fogom a főétkezéseket elfogyasztani. Így elkerülöm az étkezési idők összezavarodását, és kitartok a napi háromszori főétkezés mellett.
-          A vakációd napjait úgy tervezd meg, hogy ne étkezésekkel kapcsolatos időtöltések körül forogjanak a programjaid. Ahelyett, hogy az éttermi látogatások lennének a napjaid csúcspontjai, egy kirándulás vagy híres látnivaló legyen a középpontban. Vagy játssz olyan játékot magaddal, esetleg társaiddal, hogy mennyi pénzt tudsz megtakarítani a könnyű étkezéssel. Azután a megmaradt pénzt költsd el valami jutalomra, ami nem étel (egy új ruha, színházjegyek, vagy helikopteres utazás). Ezekre az élményekre sokkal hosszabban fogsz emlékezni, mint egy nehéz ételre.
-          Stressz és érzelmi alapon evők: mindenképpen biztosítanod kell az elegendő pihenést a vakáció alatt. Fontos, hogy lelassíts az átlagos, rohanó élettempódból, amíg nyaralsz. Ne próbálj szokásodhoz híven minden pillanatot valamilyen tevékenységgel tölteni, engedj magadnak egy kis lustálkodást, és spontán tevékenységet minden nap. Tartsd meg napi meditációdat, hogy kapcsolatban maradj lelked és szellemed józanságával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése