Ha eljutnék a Maldív szigetekre, az evésről meg is feledkeznék! |
Az étteremnél
alkalmazott szabályokat alkalmazhatod utazások közben is. Érdemes magaddal
vinned ezt a könyvet, ha elutazol, hogy felüthesd, ha megerősítésre van
szükséged.
Sokan panaszkodnak
arról, hogy meghíznak, ha vakációra mennek, és ennek több oka is van.
Az egyik ok, hogy
legtöbbünkben irreális elvárások vannak arról, hogyan fogjuk érezni magunkat,
mikor elutazunk. Képzelj el, például egy párt, akik tíz éven át, spórolnak
azért, hogy lemehessenek egy hajóútra, a Bahamákra. A feleség arról ábrándozik,
milyen elegánsnak érzi majd magát, amikor a kapitánnyal vacsorázik, és az
estélyi ruhájában táncol, míg a férje azt várja, hogy csak úgy kószálhasson a
fedélzeten, és nagyokat aludjon a délutáni napsütésben. Mivel ennek a párnak
eltérő belső képei és elvárásai vannak – melyek valószínűleg nem fognak teljes
mértékben valóra válni -, valószínűleg kissé cserbenhagyottnak érzik majd
magukat, frusztráltak és mérgesek lesznek a hajóút alatt. Annyi takarékoskodás
és álmodozás után úgy érezhetik, hogy átverték őket, ha az utazás nem váltja be
tökéletesen a reményeiket.
Mivel a hajóutakon
általában 24 órán keresztül működnek a büféasztalok, mivel fogja tölteni az
idejét Mr. és Mrs. Csalódott? Alighanem végeláthatatlan evéssel.
Ehhez hasonlóan, az
elfoglalt adminisztrátor, aki egész évben arról a két hétről álmodozik, amikor
júliusban Mauin pihenhet, valószínűleg előkészíti a talajt az evési rohamhoz.
Amint megérkezik a Hawaii szigetre, éppen olyan felpörgetettnek érezheti magát,
mint otthon az irodában, ezért enni kezd, hogy megnyugodjon. Vagy kivételesen
kellemetlennek éli át a turisták tömegét, ezért azzal próbál lazítani és
menekülni, hogy rengeteget eszik a partot övező éttermekben.
Beváltatlan
elvárásainak a vakációkról csalódáshoz, haraghoz, idegességhez, frusztrációhoz
és depresszióhoz vezethetnek – ezek az érzelmek, nagy valószínűséggel kiváltják
az érzelmi alapon evést. Lényeges, hogy reális elképzeléseid legyenek a
nyaralásról. Ne úgy tekintsd az utazást, mint valami varázslatos gyógyírt
minden problémádra. Alapjában véve az utazás alatt is ugyanaz az ember leszel,
ugyanazzal a testtel és személyiséggel. Nem olyan sok változik, legfeljebb a
látkép.
Igen, a vakáció
csodálatos dolog. Jobban sikerülhet azonban, ha elvárásaid lent maradnak a
földön. Álmodozz arról, hogy elszakadhatsz majd a telefontól, és a munkától.
Készülj a szép tájakra, melyeket látni fogsz. És igen, valószínűleg pihenni és
szórakozni is tudsz majd. Ha képzeletedet kontrollálod, akkor nem váltod ki
magadból a hizlaló érzelmeket, ami az érzelmi alapon evőket túlevésbe
hajszolja.
A mások fő ok, ami
miatt a nyaralások túlevéshez vezetnek a fáradtság, mely együtt jár az
utazással és a felborult napirenddel. Ha repülővel egy másik időzónába repülsz,
rengeteget vezetsz, idegen helyen alszol, vagy egész éjjel mulatsz, a tested
tudatni fogja veled, hogy kimerült. És ahogy már az érzelmi alapon evésnél
említettük, a fáradtság a második leggyakoribb ok, ami az érzelmi alapon
történő evéshez vezet. Evéssel próbáljuk feltölteni magunkat, mikor valójában
alvásra lenne szükségünk.
Éppen ezért érdemes
úgy megtervezni a nyaralást, hogy annyit pihenhess és lazíthass, amennyit csak
lehet. Tervezd úgy a megérkezést, hogy pihenhess egy-két órát, miután
bejelentkeztél a szállodába. Ne akarj több órát vezetni, mint amennyit a tested
elbír. Próbálj kényelmes szállodákban megszállni, kérj csendes szobát, távol a
forgalom zajától, a liftektől és a pénzes automatáktól. Ne használd ki a
testedet azzal, hogy egész éjjel fent maradsz, vagy túl sok alkoholt fogyasztasz.
Ha ezeket betartod, könnyebb lesz elkerülni a stressz vagy érzelmi alapon
evést.
A következő
tényező, ami a nyaralás alatt túlzott evéshez vezet, hogy az átlagosnál több
idő és lehetőség van az evésre. Aki nem szokott hozzá a lazításhoz, kényelmetlenül
érezheti magát annyi beosztatlan szabadidővel, és megpróbálja evéssel,
kapcsolatos tevékenységekkel kitölteni az üres órákat. A helyi éttermekről
olvas, megtervezi, hova menjen aznap vacsorázni, telefonál, hogy megrendelje az
ételt, elmegy az étterembe, és aztán természetesen eszik. Ez önmagában több
órát felemészthet egy napból.
A hajókörutakon még
több lehetőség nyílik az evésre – ahogy már említettem -, mert általában
korlátlan mennyiségű fogyasztásra van lehetőség több helyen és naponta több
alkalommal is. Akik azon aggódnak, hogy megkapják-e pénzükért, amit érdemelnek,
vagy attól félnek, hogy kimaradnak valamiből, könnyen beleeshetnek abba a
csapdába, hogy végig eszik az utat a Karib-tengeren.
A lavina
szindrómában szenvedők gyakran azért esznek rengeteget a vakációk alatt, mert
összetévesztik az evést a szórakozással. A lakmározást az utazási örömök
részének tekintik, úgyhogy végül „kikapcsolódásként” teletömik magukat. Az öröm
helyett azonban kövérséget fognak érezni. Másrészt a vakációk gyakran azért
végződnek óriási súlyfeleslegekkel, mert az evési rohamokban szenvedők nem
tudnak ellenállni a kényszert kiváltó ételnek.
Valószínűleg évente
csak egyszer, vagy még ritkábban mész vakációra. Éppen azért boldog,
emlékezetes időszaknak kellene lennie. Ha megtartod a diétádat az utazás alatt
is, jobban fogod érezni magad fizikailag és érzelmileg egyaránt.
Következzen néhány
javaslat, amit érdemes észben tartani utazás alatt:
-
Folytasd a testedzést a vakáció alatt is. Ha nincs is
lehetőséged ugyanazon a sporteszközön edzeni, mint otthon, minden nap végezz
valamilyen fizikai tevékenységet. Próbálj ki új, szórakoztató lehetőségeket,
például táncot, úszást, búvárkodást, teniszezést, kajakozást. A következő
előnyökre számíthatsz:
-
Izmaid feszesek maradnak.
-
Zsírt és kalóriát égetsz.
-
Csökkented a hizlaló érzelmeket és a stresszt.
-
Egészséges, kalóriamentes szórakozásban van részed.
-
Fenntartod a motivációt a fogyókúrához.
-
Magasabban tartod az energiaszintedet.
-
Jobban beosztod az idődet, ezzel elkerülöd, hogy
unalmadban egyél.
-
Továbbra is tervezd meg előre az étkezéseidet.
Megteheted ezt nyaralás közben is. Olvasd el az általad kiválasztott étterem
étlapját, mielőtt bemész az étterembe. Dönts egy olyan étel mellett, amely
beleillik fogyókúraprogramodba, még mielőtt leülnél az asztalhoz, nehogy
eluralkodjon rajtad a „nagyobb a szemed, mint a szád” szindróma. Ha
svédasztalnál étkezel, akkor a kilencedik fejezetben felvázolt irányvonalakat
kövesd: menj végig először az asztal mellett, és jegyezd meg, mi illik a
diétádba, és mit ennél szívesen. Azután válassz hatféle ételt a tejtermékek,
keményítők, húsok, gyümölcsök és zöldségek közül, és ne feledd, csakis egy
adagot ehetsz!
-
A városnézőknek és autóval utazóknak különösen oda kell
figyelniük diétájuk betartására. Hogy időt és pénzt takarítsanak meg, az
autósok gyakran könnyelműen veszik a dolgokat az étkezések idején, ez, pedig
katasztrofális következményekkel jár a diétát tekintve. A következő javaslatok
segítenek a kitartásban. Először is, ha leggyakrabban gyorséttermekben étkezel,
akkor válaszd a salátákat, hogy elkerüld a túlzott vörös hús- és zsírban sült
étel, fogyasztást. Másodszor, ne tarts nassolni valókat az autódban, mert a
vezetés sokakat késztet túlevésre, anélkül hogy észrevennék. Edd meg a nassolni
valót közvetlenül az ebéd vagy vacsora után, hogy jobban kontrollálhasd a
mennyisége. Végül szállj ki az autóból a friss levegőre, és mozogj legalább
naponta kétszer, hogy magasan tartsd az energiaszintedet, és elkerüld a
fáradtságot.
-
Akik repülővel utaznak, két fontos lépés betartásával
csökkenthetik a túlevés veszélyét. Először, mivel a repülőkön felszolgált étel
általában zsíros, sós és nehezen emészthető, legjobb előre telefonálni, és
vegetáriánus, vagy valamilyen egészséges étrendet rendelni. (Erre a legtöbb
légitársaságnál van lehetőség). Az ilyen menü kevesebb sót, kevesebb kalóriát
és zsírt tartalmaz, így frissebben fogsz megérkezni úti célodhoz. Másodszor,
tervezd meg étkezéseidet a célállomás időzónája szerint. Amikor a világ egy
távoli pontjára utazol, könnyű összekeverni, hogy mikor van reggeli-, ebéd- és
vacsoraidő. Egyik utazásom alkalmával, évekkel ezelőtt – amikor még az én
súlyom is ingadozott – megreggeliztem, mielőtt kimentem a reptérre a reggel tíz
órakor Hawaii-ra induló gépemhez. A repülőn szintén felszolgáltak reggelit,
amit meg is ettem. Amikor megérkeztem a szállodába, a szigeten egy óra volt,
úgyhogy ebédeltem. Az utazástól fáradt, és kaliforniai időhöz szokott testem
úgy érezte, ez már majdnem a vacsoraidő (délután négy), ami azt jelentette,
hogy a normálisnál nagyobb adag ebédet ettem. És még azon az estén jól
bevacsoráztam. Mivel a vakációm első napján négy adag főétkezést fogyasztottam
el, ráálltam az evés körül forgó vakációzásra, és 11 nap alatt 5 kilót híztam.
Ma már, hogy ezt elkerüljem, előre megtervezem az étkezések idejét. Ha reggel
utazom, akkor nem eszem, mielőtt a reptérre indulok. A célállomás időzónája
szerint tervezek, hogy tudjam, hol és mikor fogom a főétkezéseket
elfogyasztani. Így elkerülöm az étkezési idők összezavarodását, és kitartok a
napi háromszori főétkezés mellett.
-
A vakációd napjait úgy tervezd meg, hogy ne étkezésekkel
kapcsolatos időtöltések körül forogjanak a programjaid. Ahelyett, hogy az
éttermi látogatások lennének a napjaid csúcspontjai, egy kirándulás vagy híres
látnivaló legyen a középpontban. Vagy játssz olyan játékot magaddal, esetleg
társaiddal, hogy mennyi pénzt tudsz megtakarítani a könnyű étkezéssel. Azután a
megmaradt pénzt költsd el valami jutalomra, ami nem étel (egy új ruha,
színházjegyek, vagy helikopteres utazás). Ezekre az élményekre sokkal
hosszabban fogsz emlékezni, mint egy nehéz ételre.
-
Stressz és érzelmi alapon evők: mindenképpen
biztosítanod kell az elegendő pihenést a vakáció alatt. Fontos, hogy lelassíts
az átlagos, rohanó élettempódból, amíg nyaralsz. Ne próbálj szokásodhoz híven
minden pillanatot valamilyen tevékenységgel tölteni, engedj magadnak egy kis
lustálkodást, és spontán tevékenységet minden nap. Tartsd meg napi
meditációdat, hogy kapcsolatban maradj lelked és szellemed józanságával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése