Ha evési rohamaid
vannak, kérlek, ne játszd azt a játékot, amit olyan sokan: látod, hogy az
étteremben felszolgált étel tartalmazza azt az ételt, amit nem tudsz
abbahagyni. Ínycsiklandozóan néz ki. Meg akarod enni. Ezért ezt mondod
magadnak: „Úgy tehetek, mintha nem tudnám, hogy ez a hozzávaló is rajta van a
tányéromon, úgyhogy igazán nem is az én hibám lenne, ha megenném.” Igen, lehet,
hogy nem a te „hibád”, hogy megeszed, de te fogsz újra evési rohammal küzdeni.
Te fogod magadat kövérnek, szerencsétlennek és kontrolt-vesztettnek érezni.
Ezért nagyon lényeges, hogy felelősséget vállalj azért, amit eszel.
Akárhányszor rád
tör a dilemma: „most megehetem ezt az ételt, amit nem tudok abbahagyni, vagy
nem?” – jusson eszedbe, hogy igazából nincs is választási lehetőséged. Ha
megeszed, vissza fogsz esni, vagy ma, vagy a következő napokban. Az evési
rohamokat nem szabad könnyedén venni, mert nehéz őket leállítani, és rombolóan
hatnak az önértékelésre.
Ne feledd: csak
rajtad múlik, hogy megtörténik-e.
Az étterembe menés
nem jelent egyet a számodra ellenállhatatlan étellel, való küzdelemmel.
Rengeteg módja van, hogy megtartsd diétádat, és mégis elégedettséget okozzon az
étel. A legfontosabb, amit észbe kell tartanod, ha vacsorázni mész, hogy a
kényszeres ételből a legkisebb falat is kiválthatja az evési rohamot, úgyhogy
alaposan tudakold meg, mivel és hogyan készül az étel, amit rendelsz. Ne
szégyellj kérdéseket feltenni az étellel kapcsolatosan a pincérnek – munkájuk
része, hogy információval szolgálnak az ételről, amit megeszel. Itt felsorolok
néhány hasznos kérdést:
-
Aki a kenyérféléknek nem tud ellenállni, kérdezze meg,
hogy a hús panírozott-e, és leves sűrítéshez használnak-e lisztet. Kérd, hogy
az ételhez járó pirítóst, kétszersültet vagy kenyeret ne hozzák ki, adják az
asztaltársadnak, vagy helyettesítsék extra adag zöldséggel.
-
Aki a cukornak nem tud ellenállni, kérdezze meg, van-e
az ételben cukor, különösen rejtett formában, szószokban, zöldségekben,
öntetekben és salátákban.
-
Aki a sós, ropogós harapnivalóknak nem tud ellenállni,
mindenképpen kerülje el az olajban sült, ropogós ételeket, ezért kérdezzék meg,
hogy az egyes húsételek hogyan készülnek.
-
Aki a fűszeres ételeknek nem tud ellenállni, kérdezze
meg, tudják-e enyhébb ízesítőkkel helyettesíteni a fűszerezést. Manapság a jobb
éttermek fel vannak készülve az alacsonyabb sótartalmú ételek elkészítésére, és
szívesen fogadják a speciális kéréseket. Nyugodtan kérj olyan ételeket, melyek
nem fűszeresek, és látni fogod, hogy szívesen teljesítik a kérésedet. Ha nem,
talán érdemes másik étteremet keresned. (Egyes amerikai ételek kevésbé
fűszeresek, mint a különféle nemzetek specialitásai.)
-
Aki a tejtermékeknek képtelen ellenállni, kérdezze meg,
hogy használtak-e tejet a választott étel elkészítéséhez. Ha sajt a gyengéd,
kérd, hogy anélkül szolgálják fel az ételt – nagyon könnyen teljesíthető kérés.
Mielőtt rendelsz, bizonyosodj meg arról, hogy az ételt nem öntik-e le fehér
szósszal. És természetesen olyan salátaöntetet kérj, amiben nincs tejtermék.
Amíg elkerülöd a kényszert, kiváltó ételt, bármilyen étteremben étkezhetsz
anélkül, hogy elvesztenéd a kontrollt étvágyad felett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése