Mi alapján dől el, hogy ki mennyire csinos és karcsú? Tiggy nem érezte magát annak, Sophia Lorent pedig az emberek többsége annak tartja. Jól érzed magad a bőrödben? Meg vagy elégedve az alakoddal? Jólesik a mozgás? Szeretsz enni? Ha bánatos vagy, vagy hiányzik valami jólesik egy kis édesség vagy valami más finomság? Meg lehet –e válni tartósan a fölösleges kilóktól/vissza lehet-e nyerni az ideális formánkat? Ha szeretnéd és teszel érte a fenti kérdésekre –egy kivételével- IGEN lehet a válasz! Szerinted melyik a kivétel? Ha valami helyett eszünk, akkor ÉHESEK vagyunk VALAMIRE, ami hiányzik nekünk. Ezt a hiányt étellel lehetetlen pótolni, de minden hiány pótlására létezik számunkra megfelelő megoldás, amit csak mi magunk ismerünk. Mi tudjuk mi a legjobb nekünk! A One Brain( kineziológia) módszer segítségével megtalálhatod a saját személyre szabott megoldásaidat!

2012. június 25., hétfő

Tartsd fenn a motivációd (DV)   Hányszor iratkoztál már be egy edzőterembe, vettél valamilyen házi sportfelszerelést, vagy határoztál el egy edzésprogramot úgy, hogy egy hónappal később abbahagyd az egészet? Ha te is olyan vagy, mint a legtöbb Yo-Yo szindrómában szenvedő, a válasz valószínűleg így hangzik: „Olyan sokszor, hogy már nem is emlékszem hányszor.”
   A sportolás, bár igazán lényeges eleme a fogyókúrának, általában az elsők között marad el, amikor sűrűvé válik az élet. Vannak, akiknek elkezdeni a legnehezebb, de ha egyszer belendülnek, annyira élvezik, hogy többé nem engedik el. A legtöbbünk számára a sportolás folyamatos fenntartása a legnehezebb. Formába hozzuk magunkat futással, úszással, bármivel, és aztán valamilyen okból abbahagyjuk a mozgást, és amikor a sportolást abbahagyjuk, általában visszatérünk a túlevéshez.
   Ez alkalommal határozd el, hogy ki fogsz tartani! Ne feledd, nincs olyan ok, ami miatt a testgyakorlást abba lehetne hagyni. Nem úgy van az, hogy formába jövünk, aztán azt mondhatjuk: „Rendben, ennyi sportolás elég volt. Ezzel már többé nincs dolgom.”
   Következzen néhány javaslat, ami segít a kitartásban. Próbáld ki, tényleg segítenek!

-          Ha szereted a sportot, amit választottál, akkor valószínűbb, hogy kitartasz mellette. Ne feledd, időbe telhet, amíg megtalálod a neked való tevékenységet, úgyhogy légy türelmes, ha a mostani nem éppen tökéletes. Ahelyett, hogy egészében felhagynál a sportolással, válassz egy másik sportágat.
-          Illeszd be a sportolást a napi beosztásodba éppen úgy, mint bármi más lényeges tevékenységet. Előre tervezd meg, melyik napok, melyik időpontok a legjobbak a sportolásra, és írd be a naptáradba, hogyan tervezed. Próbálj meg reális lenni az időbeosztásban, nehogy frusztráció legyen a vége. A sportolást tedd arra az időre, amikor leginkább csúcsformában vagy (ha például a reggel a te napszakod, akkor a reggeli órákra tervezd a sportolást.) Így több kedved lesz hozzá.
-          Ne úgy tekintsd az edzést, mint választási lehetőséget. Ahogy semmiképpen nem hagynád ki azt a fontos találkozót vagy az orvost, tartsd meg az ígéretedet magaddal szemben is, és minden alkalommal sportolj, amikor be van írva a naptáradba.
-          Ha elkezded győzködni magad arról, miért nincs időd a sportolásra, állj le! Ne adj magadnak időt arra sem, hogy egyáltalán elgondolkozz azon, hogy kihagyod-e az edzést. Nem állsz le vitatkozni magaddal minden nap, hogy kell-e zuhanyoznod ugye? Természetesen nem. Netán megállsz, és elgondolkodsz ilyen formán: „Most nincs időm arra, hogy fésülködjek, és fogat mossak”? Nem valószínű. Az edzést is tedd ebbe a kategóriába, azok közé a dolgok közé, amiket természetes módon elvégzel, például hogy felöltözöl, és kicsinosítod magad.
-          Vegyél magadnak új edzőruhát vagy sportcipőt. Semmi sem ad több lendületet az induláshoz, mint ha vonzónak érzed magad. Ahogy sokkal izgalmasabb munkába menni úgy, hogy vonzó, új ruha van rajtad, sokkal több kedved lesz a sportoláshoz is, ha tudod, hogy a lehető legjobban nézel ki.
-          Jutalmazd meg magad a sportolásért, de csak utólag. Például ne edd meg az esti nassolnivalódat, amíg nem volt meg az aznapi edzés. Vagy tegyél egy százast egy malacperselybe minden alkalommal, amikor sportolsz, és hetente vagy havonta egyszer költsd el magadra ezt a pénzt.
-          Kérj spirituális segítséget, hogy legyen motivációd odafigyelni fizikai testedre. Isten minden igényedet kielégíti, érzelmi igényeinket is beleértve. Ehhez azonban kérnünk kell.
-          A csapatsportok szórakoztatóbbá tehetik a testedzést, és segítenek fenntartani a motivációt. Semmi sem olyan inspiráló, mint egy közelgő visszavágó mérkőzés. Keress lehetőséget, hogy csatlakozhass egy röplabda- vagy focicsapathoz.
-          Vedd fontolóra egy személyi edző alkalmazását. Az edző segít olyan edzéstervet összeállítani, ami megfelel céljaidnak és igényeidnek. Az edző végigkísér a teljes edzési folyamatot – akár otthon, akár az edzőteremben -, hogy biztonságosan, és pontosan végigmenj minden gyakorlaton. Egyik okos barátom három hónapra előre kifizette a személyi edzőjét. Ezzel biztosította, hogy ne hagyja abba az edzést, mint már olyan sokszor korábban. Ráadásul még kedvezményt is kapott, amiért előre kifizette. A személyi edzők árairól az edzőtermekben érdeklődhetsz.
-          Ha egy barátoddal sportolsz együtt, az ismét egy módszer a motiváció fenntartására, a szórakozásra, és hogy legyen kivel beszélgetned sportolás közben. Egyezzetek meg egymással, hogy nem fogadtok el semmilye kifogást, és hogy rá fogjátok kényszeríteni egymást az edzésterv betartására.
-          Alakíts séta-klubot a szomszédaiddal. Ha négyen-öten gyalogoltok együtt, az sok, inspiráló beszélgetésre ad lehetőséget, és biztonságosabb érzés lehet csoportosan sétálni.
-          Mint a fogyókúránál, a sportolásnál is egyszerre csak egy napra koncentrálj. Kis célokat tűzz ki magad elé, és légy türelmes, miközben fokozatosan növeled a távot, vagy növeled a súlyokat. Próbáld meg nem hasonlítgatni magad másokhoz, kivéve abból a célból, hogy célokat tűzhess ki magad elé.
-          Semmilyen kifogás nem elfogadható az edzések kihagyására (kivéve betegség vagy sérülés). Ha miután tökéletesen őszinte voltál magadhoz, és úgy döntesz, hogy igazán nem tudsz most edzeni úgy, ahogy tervezted, akkor tedd át az edzést a mai napon későbbre. Ne feledd, a kifogások nem veszik le rólad a kilókat.
-          Vannak, akik azért hagyják abba a sportolást, mert túlzásba vitték, és túlerőltették magukat. Légy reális, amikor megtervezed az edzésprogramot, és tartsd meg az egyensúlyt a túl kevés és a túl sok között.
-          Elutazol a hétvégére kikapcsolódni vagy egy konferenciára? Ne engedd, hogy ez felborítsa edzéstervedet. Ilyenkor megtörik a megszokott ritmus, és könnyen abbahagyhatod az egészet. Csak olyan hotelben foglalj szobát, ahol edzőterem is van a közeli klubban, kedvezmény a szálloda vendégei számára, vagy megfelelő útvonal, kocogáshoz, gyalogláshoz.
-          Klienseim és én is azt tapasztaltuk, hogy az aerob típusú mozgás fejleszti a kreatív ötleteket. Véleményem szerint ennek oka a fokozott oxigénfelvétel és szerotonin termelődés. Érdemes ezért magaddal vinni egy diktafont vagy papírt-ceruzát, hogy rögzíthesd az ötleteidet, ahogy felbukkannak. Ez az eredmény tovább erősíti benned az élményt, hogy eredménye van az edzésnek, ami különösen hasznos a stressz alapon evők számára, hiszen ők gyakran azt állítják, hogy a munkájuk miatt nincs idejük a sportolásra.
-          Végül, ha igazán kevés már benned a motiváció, próbáld ki az én 15 perces módszeremet. Mond magadnak 15 percet sportolok. Ha 15 perc után abba akarom hagyni, akkor leállok. 15 perc is több mint a semmi. Gyakorlatilag garantálhatom, hogy 15 perc elteltével folytatni akarod majd, és végül végigviszed a 40 perces edzést.

   A rendszeres testedzés ugyanolyan fontos, mint bármely más lépés a Yo-Yo diéta szindróma leküzdésében, úgyhogy ne blicceld el. Túlságosan is sok tanulmány igazolja, hogy a feszes test az alacsony kalória-tartalmú étrend és a testedzés kombinálásának eredménye. Ne feledd, a sportolás nem csak lehetőség!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése