Spárga: A benne lévő asparagine nevű lúgnak köszönhetően a spárga fogyasztásával hatékonyan állíthatod helyre tested sav-bázis egyensúlyát. Ezen túlmenően a zöldség remek vizelethajtó és méregtelenítő tulajdonsággal is bír.
Spenót: A spenót ez egyik leghatékonyabb lúgosító zöldség. A benne lévő oxálsav emésztésserkentő hatású, a folsav pedig nélkülözhetetlen a vérképzéshez. B-vitamin tartalmának köszönhetően gyorsítja szervezeted anyagcsere-folyamatait is.
Cékla: A rubinvörös cékla rendkívül erős lúgosító hatással bír, ugyanakkor - káliumtartalma miatt - rendszeres fogyasztásával serkentheted szervezeted fizikai és szellemi teljesítőképességét is.
Méz: Az aranyló csodaszer az enyhén lúgosító táplálékok közé sorolható. Rendszeres fogyasztása erősen ajánlott, hiszen többek között baktériumölő, gyomornyugtató és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is bír.
Brokkoli: Tudományos kutatások szerint a brokkoli fogyasztásának köszönhetően a szervezet sejtjeiben lúg raktározódik el. Emiatt pedig hosszú távon a brokkoli lehet az egyik legjobb megoldás a sav-bázis egyensúly helyreállítására.
Hal: A halfélék a közepesen lúgos élelmiszerek csoportjába tartoznak. Elsősorban a tengeri halak fogyasztása ajánlott, hiszen ezek tekinthetők a legbiztosabb omega-3 zsírsav forrásnak.
Ananász: A zamatos déli gyümölcsben található bromélia nevű enzim segít a szervezetnek a fehérjék megemésztésében, elősegíti a vér sav-lúg egyensúlyát, illetve javítja a hasnyálmirigy, az epe, a máj és a vastagbél működését.
Bazsalikom: A fűszerek nem maradhatnak ki a bázisos konyhából sem. Az ásványi anyag bevitel és a kellemes ízek szempontjából egyaránt fontosak az olyan lúgosító fűszerek, mint a bazsalikom.
Szőlő: Az ősz legkedvesebb gyümölcse enyhén lúgosító hatású, a belőle készült mazsola azonban igen hatásosan veszi fel a harcot a túlzott elsavasodás ellen.
Citrom: Habár a citromnak savas az íze, az emésztés során mégis lúgos kémhatást idéz elő szervezetedben, ezért a sav-bázis egyensúlyod szempontjából rendkívül egészséges.
Olívaolaj: Szerelkezz fel extra szűz olívaolajjal és hidegen sajtolt lenmagolajjal. Főzz ezekkel, semmiképpen ne állati zsiradékkal!
Banán: Elsősorban a zöldségek rendelkeznek erős lúgosító hatással, ám a gyümölcsök között is akad néhány, mely segíthet a sav-bázis egyensúly helyreállításában. Ilyen például a banán.
Uborka: Kiemelten lúgosító hatású növény, segít helyreállítani a szervezet pH értékét. Ajánlott egész éven át fogyasztani, akár nyersen, akár salátaként.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése