Megszabadulnál néhány kilótól, és mindezt gyorsan szeretnéd? Ne koplalással tedd! Felejtsd el az önsanyargatást és használd ki a tavasz kínálta bomba zsírégetőket.
Ha a lehető leghatékonyabban szeretnél diétázni, a legjobb, ha a lehetőségeidhez mérten minél gyakrabban fogyasztasz idényzöldségeket és -gyümölcsöket. A friss, helyben termesztett növények nemcsak ízletesebbek, mint importált vagy fagyasztott társaik, hanem vitaminokban, tápanyagokban és ásványi anyagokban is jóval gazdagabbak.
A tavasz kiváló alkalmat nyújt arra, hogy beépítsd étrendedbe a napérlelte finomságokat, hiszen az éledő természet hétről-hétre újabb zöldséget és gyümölcsöt kínál.

Eper – az édes zsírégető (Cikk más gyümölcsök jótékony hatásáról itt!)
A hazai édes, lédús gyümölcs már májusban is kapható. Ha teheted, mindenképpen vegyél belőle, és gazdagítsd ízével a diétádat a belőle készült gyümölcssalátával, turmix itallal vagy gyümölcs-műzlivel. Amellett, hogy rengeteg E-vitamint és rostot tartalmaz, egy csészényi eperrel napi C-vitaminszükségleted 150 százalékát is fedezheted. Miközben serkenti a vérkeringést, felpörgeti az anyagcserédet és fokozza a méregtelenítő folyamatok hatékonyságát, még jóllakottság-érzetet is kelt.

Víz nélkül nem megy
A megfelelő vízfogyasztás elengedhetetlen a fogyókúrához, hiszen lényegesen hozzájárul az anyagcsere-működés optimalizálásához is. Ha minden nap megiszol három, három és fél deci vizet, anyagcseréd mintegy 30%-kal lesz gyorsabb az átlagosnál – ráadásul telítődöttség érzeted lesz, amitől csökken az étvágyad, és nem utolsó sorban a méreganyagtól is könnyebben megszabadul a szervezeted. A legjobb, ha egy nagy pohár vízzel indítod a napot, és két óránkét „utántöltesz”.

Spárga – az egészségvédő
Nem véletlenül éli manapság reneszánszát: rendkívül gazdag kalciumban, káliumban, vasban, valamint A-, B-, E-, C- és K-vitaminban. De ami a lényeg, sóban, zsírban és kalóriában nagyon szegény– ugyanakkor már egy csészényi mennyiség képes fedezni napi rostszükségleted 15 százalékát. Salátaként, főzve, párolva, de akár nyersen is fogyaszthatod.
Vízhajtó- és emésztést serkentő hatása miatt gyorsítja az anyagcserédet (emellett eltelít), ezért nagyon jól beépíthető a diétába.

Articsóka – a méregtelenítő
Sokan még csak ismerkednek vele, vagy alkalmazzák, de csak, mint hatásos afrodiziákumot. Pedig zsírfalásra is kiváló: csupán 25 kalóriát tartalmaz, emellett mégis igazi vitaminbomba (nagyon gazdag ásványi anyagokban, ballasztanyagokban és vitaminokban, többek között magnéziumban, káliumban, foszforban, vasban, kalciumban, B1-, B2-, A- és C-vitaminban).
Az articsóka virágának méregtelenítő, vízhajtó hatása van, emellett nemcsak az emésztést serkenti, hanem a koleszterinszintet is csökkenti. Akár párolva vagy sütve, előételként vagy pizzafeltétként fogyasztod, igazi gasztronómiai különlegességgel dobod fel az étrendedet.

Borsó – a salaktalanító
Kevés finomabb és egészségesebb nassolnivaló létezik a friss zöldborsónál, ami emellett még a vérnyomást is normalizálja, rostjainak köszönhetően pedig serkenti az anyagcsere-működést és az emésztést, valamint jelentős szerepet játszik a méreg- és salakanyagok kiürítésében is.
Akkor a legegészségesebb, ha nyersen fogyasztod, de akár meg is párolhatod, illetve salátákba, tésztához keverve is fogyaszthatod.

+1 tuti tipp: a csípős paprika
A paprika csípős ízéért felelős kapszaicin nemcsak az étvágyat csökkenti, hanem olyan hormonok termelésére készteti szervezetedet, melyek nagymértékben serkentik az anyagcsere-működést, így segítségükkel jóval több kalóriát égethetsz el.
forrás:Nana