Az agar-agar egy tengeri alga alapú, nagyon régi, japán tápanyag, lényegében zselésítő anyag. Néhány éve jelentős irodalma alakult ki ennek a különleges élelmiszernek. Különösen azokban az életmód tanácsokat népszerűsítő munkákban foglalkoznak sokat vele, amelyek az úgynevezett Okinawa-módszert írják le, a közismerten karcsú, elhízástól ritkán szenvedő és a földön legtovább élő japán nők fogyókúrás módszerét. A testsúlycsökkentésnek ez a japán módja az agar-agarnak köszönheti hatásosságát.
Az agar-agart hagyományosan szószok, levesek, pudingok, krémek sűrítésére, zselésítésére használják. Vízfelvevő képessége ugyanolyan jó, mint a zabkorpáé , tapadó képessége viszont jóval szerényebb. Sajátosságát az adja, hogy bármely folyadékkal érintkezve azonnal zselét képez, ezért remekül használható például túró- vagy gyümölcstorták készítéséhez.
Zselésítő hatása még a zselatinénál is jobb!
Egy jó nagy pohár vízben (tejben, teában, gyümölcslében) elegendő egy grammnyi mennyiséget feloldani belőle, és a főétkezések előtt 5–10 perccel meginni.
Nagyon jelentősen javítja az alkalmazott súlycsökkentő diéta hatásosságát!
Kapcsolodó cikket találsz itt!
Forrás: Les Nouvelles Esthétiques