Bizonyos diéták egyáltalán nem támogatják semmilyen gabonaféle fogyasztását kivéve a zabot.
Mi áll a zab/zabkorpával való „engedékenység” hátterében?
A zabkorpa – és feltétlenül megjegyzendő: nem a zabpehely, valamint nem is a búzakorpa – bátran állíthatjuk, hogy szinte valóságos csodaszer!
- Csökkenti a koleszterinszintet,
- jótékonyan befolyásolja a cukorbetegséget,
- javítja a belekben a tápanyag továbbítását, és
- megelőzi a bélrendszeri rákos megbetegedések kialakulását.
A zabkorpa legfontosabb tulajdonsága, hogy
- a földön rendelkezésre álló valamennyi élelmiszer közül ennek a legmagasabb a vízben oldódó rosttartalma, és
- nagy mennyiségben tartalmaz bétaglukánt.
- a rendkívül jó vízfelvevő képességük (saját tömegük 20–30-szorosának megfelelő mennyiségű vizet képesek magukba szívni),
- másrészt pedig az a sajátosságuk, hogy képesek hozzátapadni gyakorlatilag mindenhez, ami érintkezésbe kerül velük.
- amint a szájon át a gyomorba kerülnek a zabkorpa rostok, ott azonnal megszívják magukat nedvességgel. 15 grammnak megfelelő, azaz egy evőkanálnyi zabkorpa 450 grammnyi vizet képes felvenni, s minthogy ilyen módon „megdagad” a gyomorban, nagyszerűen csökkenti az éhségérzetet.
- A gyomorból a mintegy 11 méter hosszú vékonybélbe érkezik a tápanyag, ahol pépes állagú béltartalomként halad tovább a tápcsatornában, miközben az emésztés folyamatában komoly fizikai és kémiai változásokon megy át. A belek mozgásából adódóan végbemegy egy mechanikai folyamat, a belekbe került tápanyagok gyúrása-dagasztása. Emellett pedig párhuzamosan zajlik egy kémiai folyamat is, amelyről a gyomorenzimek, az epe, valamint a hasnyálmirigy nedv gondoskodnak. E zsírokban, cukrokban és kalóriákban meglehetősen gazdag, pépszerű béltartalomban – nagyfokú viszkozitásának köszönhetően –a zabkorpa rostokhoz hozzátapadnak a vele érintkezésbe kerülő kalóriahordozók, amelyek ebben a formában nem tudnak átjutni a bélfalon, és nem szívódnak fel a szervezetben, hanem az emészthetetlen korpaszemcsék csapdájába esve a széklettel együtt maguk is kiürülnek.
A zabkorpa olcsó, könnyen beszerezhető, ráadásul finom is, és sokféle étel gazdagításához, elkészítéséhez használható:
- Bármely házilag készülő tészta esetében keverhetünk zabkorpát a liszthez: javasolható pizzatésztához, kenyértésztához, palacsintatésztához.
- Bármilyen húsos, zöldséges töltelékhez is tehetünk zabkorpát, de keverhetjük egyszerűen joghurthoz, müzlihez is.
- Kapcsolodó cikket találsz itt!
Forrás: Les Nouvelles Esthétiques
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése