Mi alapján dől el, hogy ki mennyire csinos és karcsú? Tiggy nem érezte magát annak, Sophia Lorent pedig az emberek többsége annak tartja. Jól érzed magad a bőrödben? Meg vagy elégedve az alakoddal? Jólesik a mozgás? Szeretsz enni? Ha bánatos vagy, vagy hiányzik valami jólesik egy kis édesség vagy valami más finomság? Meg lehet –e válni tartósan a fölösleges kilóktól/vissza lehet-e nyerni az ideális formánkat? Ha szeretnéd és teszel érte a fenti kérdésekre –egy kivételével- IGEN lehet a válasz! Szerinted melyik a kivétel? Ha valami helyett eszünk, akkor ÉHESEK vagyunk VALAMIRE, ami hiányzik nekünk. Ezt a hiányt étellel lehetetlen pótolni, de minden hiány pótlására létezik számunkra megfelelő megoldás, amit csak mi magunk ismerünk. Mi tudjuk mi a legjobb nekünk! A One Brain( kineziológia) módszer segítségével megtalálhatod a saját személyre szabott megoldásaidat!

2012. augusztus 9., csütörtök

Amikor a többiek féltékenyen viselkednek (DV)



   Roberta bejött a rendelőmbe, és sírni kezdett. „Olyan bűntudatom van! A férjem biztos benne, hogy meg fogom csalni, most, hogy lefogytam, és utálom látni, hogy olyan feldúlt és aggodalmas.” Robertának nem állt szándékában megcsalni a férjét, és azt sem akarta, hogy a féltékenység megzavarja a kapcsolatukat, még az is megfordult a fejében, hogy visszahízik, csak hogy visszanyerje otthona nyugalmát. Szerencsére rájött, hogy szörnyen érezné magát, ha megint kövér lenne, és hogy férje bizalmatlansága a saját, és nem Roberta szegényes énképét tükrözi.
   Roberta férje, mint sok más férj, eleinte fenyegetve érezte pozícióját, amikor a feleségéből karcsú szépség lett. Bizonytalan lett, mintha nem érdemelné meg, hogy egy ilyen vonzó nő férje legyen. Azt gondolta, most már biztos, hogy el fogja hagyni őt egy hozzá jobban illő férfiért.
   Az idő gyakran meggyógyítja a házastársak bizonytalanságát. Amikor férjed, barátod, feleséged, barátnőd látja, hogy nem fogod elhagyni, megnyugszik. Ha ez nem történik meg, meg kell vizsgálnod saját viselkedésedet, nem provokálod-e a féltékenységet (például azzal, hogy nyíltan flörtölsz a szeme láttára, vagy nagyon kihívóan öltözködsz.) Ha nem viselkedsz kihívóan, akkor valószínűleg partnered személyes bizonytalanságáról van szó. Lehet, hogy nem leszel képes őt magabiztos emberré változtatni. A mély bizonytalanság – ami nem reagál a kívülről jövő megerősítésekre – gyakran korai visszautasító élményekben gyökerezik (szülőkkel vagy az első szerelemmel kapcsolatosan), és nem sok köze van hozzád.
   Mivel a Yo-Yo diéta szindróma meggyógyítása sokkal többet jelent a kalóriák és zsírok csökkentésénél, életstílusod megváltozása időlegesen felkavarhatja az egyensúlyt párkapcsolatodban. Sok kliensem tapasztalata, hogy amikor gyógyulási folyamatuk részeként visszatértek a tanuláshoz, vagy megváltoztatták a munkahelyüket, házastársuk vagy családjuk aggodalmaskodni kezdett. Bármilyen típusú változás, még a pozitív is, szükségessé tehet egy ráhangolódási időszakot szeretteid számára, amíg hozzászoknak új életstílusodhoz. Különösen így van, ha radikális és hirtelen változásokat vezettél be viselkedésedben és időbeosztásodban.
   A legjobban úgy birkózhatsz meg szeretteid féltékenységével, ha őszintén megosztjátok egymással kölcsönös érzelmeiteket. Elindítasz egy ilyen beszélgetést azzal, hogy megosztod mély érzéseidet vele. Válassz egy nyugodt pillanatot, amikor csak ketten vagytok, egy darabig nem zavarhat meg senki, és kezd valami ilyesmivel: „Úgy érzem, az utóbbi időben változott valami a kapcsolatunkban. Az egész azzal kezdődött, hogy lefogytam. Engem is nagyon felkavar, és szeretnék beszélgetni róla.” Kerüld el a vádaskodást, vagy az ilyen mondatokat: „Olyan féltékeny vagy mostanában” – erre biztosan tagadással és védekezéssel fognak reagálni. A nyitó mondatra valószínűleg ilyesféle feleletet fogsz kapni: „Az biztos, hogy megváltozott valami. Te nagyon megváltoztál, amióta lefogytál.” Bár valószínűleg megdöbbent a reakció, állj ellen a kísértésnek, hogy védekezően ilyet mondj: „Hogy én? Azt gondolod, én változtam meg?” Inkább kérj további információkat, hogy eljussatok a féltékenység gyökeréig: „Mit gondolsz, miben változtam meg?” Lehet, hogy a válasz meglepő lesz, de számíthatsz néhány igazságra. Ezen a ponton szeretetteljesen osszátok meg egymással érzéseiteket. Mond el partnerednek, mit jelent számodra a fittség, és hogy megváltoztattad az életedet. Beszélj arról, milyen izgalmas így az élet, és milyen jó lenne, ha ő is gazdagítaná valamivel az életét. Mindenekelőtt azonban biztosítsd őt arról, hogy mindezek a változások nem jelentenek visszautasítást irányában. Nem fogod elhagyni őt, csak a hizlaló, egészségtelen életformával hagytál fel.
   Ismétlem, időbe telhet, míg partnered hozzászokik új énedhez. Te csak ragaszkodj továbbra is új diétádhoz, és ne térj vissza régi étkezési és életstílusodhoz, bármennyire féltékeny is a partnered. Senki sem ér annyit, hogy amiatt újra elveszítsd a kondíciód.
   Nem csak a szerelmi partnerek lehetnek féltékenyek. Azonos nemű barátaid is irigykedni kezdhetnek, ahogy a tested karcsúsodik. Ezért lehet, hogy elutasításban lesz részed, vagy megharagszol feltételhez kötött szeretetük miatt, és fájdalmat okozhat, hogy kizárnak maguk közül.
   Charlotte eleinte azt gondolta, csak beképzeli magának, hogy szokásos baráti összejöveteleiken kirekesztettnek kezdi érezni magát. „Harry és én évek óta három másik párral szoktunk összejönni egy italra, vacsorára vagy kártyázni. Mindannyian nagyon közel kerültünk egymáshoz, és nagyon élveztük egymás társaságát.” Mindaddig, amíg Charlotte le nem fogyott 15 kilót.
   „Mindig is küszködtem a súlyommal” – mesélte. – „Amióta ezek az emberek ismertek, mindig kövér voltam. Amikor elhatároztam, hogy könnyebb diétára térek át, mindannyian annyira támogatóak voltak! Minden alkalommal, amikor találkoztunk, megdicsértek, hogy jól nézek ki, és miután leadtam mind a 15 kilót, úgy bántak velem, mint egy királykisasszonnyal. A férjek csak bámultak rám egész este.” Charlotte lesütötte a szemét. „Nagyon fáj erre gondolni – és nagyon hiúnak tűnhetek -, de biztos vagyok benne, hogy két férfira a társaságunkból veszélyesen hat új alakom, és ezért nem hívtak meg minket az összejövetelekre az utóbbi időben.”
   Másik kliensemnek, Sandrának, szintén fájt a visszautasítás, amit fogyás óta átélt. Baráti társasága öt másik nőből állt, akiket a templomi közösségben ismert meg, és akikkel hetente kétszer együtt szoktak ebédelni. Óriási ebédeket ettek desszertekkel, és órákon át, beszélgettek a gyerekeikről, férjeikről és általában az életről.
   Amikor Sandra elkezdett fogyni, a többiek ugratni kezdték „Á, soha nem fogsz lefogyni!” Ahogy Sandra továbbra is kis adagokat evett, és kihagyta a desszerteket, a megjegyzések elutasításba fordultak át. „Éreztem, hogy haragszanak rám” – mesélte. „Mintha megszegtem volna valamilyen etikai szabályt azzal, hogy nem ettem degeszre magam velük együtt.” A társaság viselkedése olyan kellemetlenné vált Sandra számára, hogy kezdett elmaradozni az ebédekről, és kezdte elkerülni őket a templomban. A magány és becsapottság érzése többször is majdnem rávette Sandrát a túlevésre.
   Amikor egy barátod a féltékenység jeleit mutatja fogyásod miatt, fontos, hogy észben tarts néhány dolgot. Először is, a rossz érzések a barátodban nem miattad keletkeztek, hanem az ő egója miatt. Emlékszem egy nyárra, amikor 17 kiló túlsúlyt hordtam a testemen. Forró nyár volt, és sokat voltam sógornőm medencéjében, ahol nagyon jól eltöltöttük az időt fröcskölődéssel (mind a ketten túlsúlyosak voltunk). Néha azonban az unokatestvére – egy magas, vékony ruhafogas – is bejött közénk a medencébe. Teste és ruhái miatt – emlékszem – úgy éreztem, hogy lenézem a nőt. Nagyon kedves ember volt, és soha, egyszer sem viselkedett gorombán velem, de amikor őt láttam, rosszul éreztem magam a bőrömben. Ahelyett, hogy tudatosítottam volna ezeket az érzéseket, kivetítettem őket rá.
   A spirituális igazság az, hogy felsőbb énünk – ahogy barátunk felsőbb énje úgyszintén – képtelen a féltékenység érzésére vagy kifejezésére, hiszen ez az érzelem a hiány-tudaton és azon a gondolaton alapszik, hogy „Ha valaki nyer, a másiknak veszítenie kell”. Felsőbb énünk nem ismer olyasmit, hogy veszteség vagy versengés, úgyhogy koncentrálj barátod és a helyzet igazságára, és engedj el minden bűntudatot, amit az egód próbál benned felkelteni.
   Ha „féltékeny” barátaid mindig is közel álltak hozzád, akkor beszélj a lelkükre, ahogy a szerelmeddel is tennéd, a korábban leírtak szerint. És ne feledd, egy igaz barát szeretni fog téged, függetlenül attól, hogy sovány vagy-e vagy kövér. Ha valaki a kinézeted miatt visszautasító veled, akkor soha nem volt igazi barát.
   Végül, ha a féltékeny barát csak egy ismerős, akkor lehet, hogy itt az ideje, hogy véget vess ennek a kapcsolatnak. Nem kell értékes perceket az életedből azzal töltened, hogy megpróbálj megfelelni valakinek, aki nem a legjobb érdekeidet tartja szeme előtt. Ha ez az ember, hizlaló érzelmeket vált ki belőled, akkor különösen érdemes elkerülnöd őt.
   Aiszóposz mondta először, és már közhellyé vált, de nagyon igaz, és különösen vonatkozik erre a helyzetre: „Próbálj kedvére tenni mindenkinek, és senkinek nem fogsz tetszeni.” A fogyás és edzetté válás nem egy gondatlan cselekedet, amivel fájdalmat okozhatsz valakinek, akit kedvelsz. Nem önzőség a szó szokásos értelmében. Ezért illogikus dolog másoktól, ha rosszul bánnak veled, csak azért, mert lefogytál. Bár bölcs dolog megérteni az ő nézőpontjukat is, ne hagyd, hogy bárki keresztülgázoljon rajtad. Gondoskodj magadról legjobb tudásod szerint, és légy te magad a legjobb barát önmagad számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése