Mi alapján dől el, hogy ki mennyire csinos és karcsú? Tiggy nem érezte magát annak, Sophia Lorent pedig az emberek többsége annak tartja. Jól érzed magad a bőrödben? Meg vagy elégedve az alakoddal? Jólesik a mozgás? Szeretsz enni? Ha bánatos vagy, vagy hiányzik valami jólesik egy kis édesség vagy valami más finomság? Meg lehet –e válni tartósan a fölösleges kilóktól/vissza lehet-e nyerni az ideális formánkat? Ha szeretnéd és teszel érte a fenti kérdésekre –egy kivételével- IGEN lehet a válasz! Szerinted melyik a kivétel? Ha valami helyett eszünk, akkor ÉHESEK vagyunk VALAMIRE, ami hiányzik nekünk. Ezt a hiányt étellel lehetetlen pótolni, de minden hiány pótlására létezik számunkra megfelelő megoldás, amit csak mi magunk ismerünk. Mi tudjuk mi a legjobb nekünk! A One Brain( kineziológia) módszer segítségével megtalálhatod a saját személyre szabott megoldásaidat!

2013. július 11., csütörtök

A meggy szerepe a gyógyításban és a bőrápolásban


 Kevés országban esznek annyi meggyet, mint Magyarországon. Itt a szezonja, használjuk ki. Ehetjük nyersen, aszalva, süteménybe, befőttként, stb., de lé és bor készítésére is alkalmas. Virágzás idején akár díszfának is beválik. Fája jó minőségű bútorfa, levele és gyümölcskocsonyája pedig gyógyszeralapanyag. A meggy elterjedtségét és kedveltségét számos helységnév és családnév is bizonyítja.

Mire jó?

Ennek a csodásan bordós csonthéjas gyümölcsnek rendkívül magas az A-vitamin tartalma (9-szerese a cseresznyének), sok B-vitamin, kálium, kálcium, magnézium és vas is található benne.
A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat,tehát antioxidáns vegyületet tartalmaz, melyek képesek megkötni a szervezetet károsító szabadgyököket. Hatásossága a szeder és az áfonya antioxidáns hatását közelíti meg, de valamelyest gyengébb azoknál. Ugyanakkor elég erős ahhoz, hogy védelmet nyújtson a daganatos betegségek, az érfalt károsító folyamatok, valamint az öregedéssel együtt járó degeneratív kórképek ellen, enyhíti az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, ill. a fejfájást.
A meggy piros színét az antocianin festékanyagok okozzák, a környezettudatos és egészséges életmód igényének terjedésével a meggy újabb aranykorhoz közelít: textilfestéknek, ételszínezéknek és gyógyszerek védőbevonatának készítéséhez is egyre többször alkalmazzák. Ezek az antocián vegyületek tumorgátló hatással rendelkeznek. Állatkísérletekben, de emberi vastagbélrákos sejteken végzett vizsgálatokban igazolták, hogy a meggyben található anyagok bénítani képesek a rákos sejtek növekedését. Az eredmények alapján feltételezhető, hogy a meggy rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthető a vastagbéldaganatok előfordulása, ami azért is fontos, mert a világstatisztika szerint Magyarország első helyen áll a vastagbélrákos halálozás tekintetében.

A meggyben található flavonoidok közül számos vegyület rendelkezik gyulladásgátló hatással.  Kimutatták, hogy ezek a vegyületek gátolják az ún. ciklooxigenáz enzimet, mely felelős azért, hogy a gyulladásos mechanizmusokat fenntartó prosztaglandinok folyamatosan keletkezzenek. Lényegében így hatnak a gyógyszerként használt láz-, fájdalom- és gyulladáscsökkentő szerek is (pl. aszpirin, paracetamol). Egy-egy komolyabb edzés után, ha izomláz kínoz igyál meg egy nagy pohár meggylevelet, garantált az enyhülés.

A benne található B-vitaminok továbbá serkentik a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását.

A meggy népgyógyászati alkalmazása

A népgyógyászatban széles körűen alkalmazzák. A meggy össze részét felhasználják gyógyító célokra. Említésre méltó vértisztító hatása, segít javítani a vérkeringést, használják az alacsony és magas vérnyomás kezelésére, a veseműködés serkentésére és a szervezetben felhalmozódó vizenyő lecsapolására. Javasolják az emésztés elősegítésére, és légzési problémákban légzéskönnyítésre.

A meggy leve az egyik legjobb ellenszer a meghűléses betegségek kezelésére. Megfázáskor ajánlott napi 2-3 dl fogyasztása. A meggyszár forrázásával készített tea kiváló gyógyszer megfázásos megbetegedések ellen, csillapítja a köhögést.

Használhatjuk a szépségápolásban is, mint a legtöbb gyümölcsöt. Kiváló ápolószere a laza, élettelen, vízhiányos bőröknek, remek feszesítő és vízmegkötő hatással rendelkezik. Hogy frissé, üdévé varázsolódjon bőrünk, meggylét keverjünk össze tejföllel, 1 tojássárgájával és vigyük fel a letisztított bőrre.

Beküldte:NYÉ
kgvbu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése