Ami engem illet, némi időbe telt, míg megkedveltem. Gyümölccsel és egyéb ízesített formában akkor még nem is létezett. Mivel nagyon édesszájú voltam, a klasszikus joghurtot nem tekintettem desszertnek. Ezért aztán dr. Csoda azt tanácsolta, hogy tegyek bele 1/2 kiskanálnyi mézet, vagy szórjam meg búzacsírával. Tavasszal a kissé édesített fahéjas rebarbarakompót megfelelőnek bizonyult, akárcsak az érett eper és málna keveréke.
...Az egyik nyáron Krétán egy tengerészkapitány kedves, apró termetű feleségénél laktam; ő mesélte, hogy míg a férje távol van, gyakorlatilag joghurton és gyümölcsön él, csak estefelé eszik egy kis darab halat és némi zöldséget hozzá. Kihagytam hát az olcsó, zsíros tavernákat, és mindennap bementem a tengerpart melletti kis zöldségeshez az ebédemért: joghurt és őszibarack. A baracknak éppen szezonja volt: zamatos volt, csupa lé. Tíz napig éltem az ő receptje szerint - közben mindennap sétáltam és úsztam -, végül lötyögő ruhában hagytam el Krétát (később láttam, hogy másfél kilót fogytam, miközben úgy éreztem, hogy nagyon elkényeztetem magam).
MIREILLE GUILIANO: A francia nők nem híznak: a boldog táplálkozás titkai
Kapcsolódó cikk:
Joghurt készítése házilag
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése